Patelnia – jaką wybrać?
Opublikowano: kwi 02,2021 11:12

Patelnia to jeden z podstawowych elementów do gotowania. Rynek obfituje w produkty tego typu, wykonane z różnych materiałów i pokryte różną powłoką (np. emaliowane czy teflonowe). Patelnie można także podzielić ze względu na rodzaj potraw, które się na nich smaży. Na co zwrócić więc uwagę, kupując patelnię?
Spis treści
Patelnia – jak wybrać?
Dobra patelnia to taka, która będzie Ci służyć wiele lat. Dlatego nie warto decydować się na najtańszą patelnię, którą zobaczysz w sklepie – lepiej wydać trochę więcej pieniędzy na sprzęt, który dłużej Ci posłuży.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru patelni? Przede wszystkim sprawdź:
- materiał wykonana (np. ceramiczna czy żeliwna),
- powłoka (teflonowa, emaliowana),
- rozmiar,
- zastosowanie (do grillowania, do smażenia naleśników, patelnie-woki, do codziennego smażenia),
- przeznaczenie (do indukcji, kuchenki gazowej lub elektrycznej).
Jaka patelnia najlepsza na gaz?
Patelnia na kuchenkę gazową powinna mieć przede wszystkim grube dno i nie powinna być podatna na uszkodzenia mechaniczne. Warto zwrócić uwagę także na powłokę, dzięki której potrawy nie będą do niej przylegać. Patelnie na kuchnie gazowe zwykle są wykonane ze stali, ceramiki bądź granitu. Można także spotkać żeliwne patelnie, jednak są one dość drogie.
Patelnia na indukcję – o czym trzeba pamiętać?
Patelnia indukcyjna musi być dostosowana do tego rodzaju kuchenki. Na szczęście w sklepach można spotkać coraz więcej różnego rodzaju i typu patelnie, które są uniwersalne (działają na różnych kuchenkach)– dzięki temu wybór jest dużo większy, niż kilka lat temu. Patelnia do indukcji, podobnie jak inne patelnie, powinna być pokryta nieprzywieralną powłoką (emaliowana bądź teflonowa), a także powinna mieć grube dno. W zależności od tego, do czego jej będziesz używać, patelnia nieprzywierająca może mieć od 14 centymetrów średnicy do nawet 50 centymetrów.
Patelnia z pokrywką czy bez?
Patelnie z pokrywką są na pewno bardziej uniwersalne. Można na nich nie tylko smażyć, ale także dusić potrawy, a głęboka patelnia z pokrywką, nazywana też wokiem, doskonale nada się do przyrządzania dań z azjatyckiej kuchni. Oczywiście tego typu wyposażenie jest odpowiednio droższe, jednak jeżeli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, to warto wydać trochę więcej pieniędzy na bardziej uniwersalny sprzęt. W woku można także przygotowywać tradycyjne polskie potrawy, jak gulasz czy mięsa w sosach.
Patelnia 30 cm czy 40 cm?
To, jaką średnicę patelni wybrać, zależy od tego, jakiego typu potrawy przyrządzasz i w jakich ilościach. Jeżeli masz kilkuosobową rodzinę i często gotujesz, to lepiej sprawdzi się patelnia o średnicy 40 cm – z kolei jeżeli gotujesz tylko dla siebie, to możesz wybrać patelnię 30 cm z przykrywką lub bez, a nawet patelnię o mniejszej średnicy. Pamiętaj też, że rozmiar patelni należy także dobrać do rodzaju gotowanych potraw – patelnie do jajecznicy mogą mieć mniejszą średnicę niż patelnie, przeznaczone do gotowania gulaszu. Im większa patelnia, tym więcej składników się w niej zmieści.
Nie można jednoznacznie stwierdzić, która patelnia będzie najlepsza, ponieważ w dużej mierze zależy to od oczekiwań jej użytkownika. Najlepiej wybierz patelnię bezpośrednio pod potrawy, które przygotowujesz najczęściej – wtedy zyskasz pewność, że sprzęt sprawdzi się w twoim domu.
Zobacz inne wpisy: