Jaka patelnia najzdrowsza? Odpowiadamy!
Opublikowano: gru 01,2025 16:00

Patelnia jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Bez niej niemożliwe jest smażenie mięsa, zrobienie jajecznicy czy przygotowanie naleśników. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni. Jak wybrać tę najlepszą, a zarazem najzdrowszą?
Spis treści
- Patelnia kamienna
- Patelnia tytanowa
- Patelnia ceramiczna
- Patelnia ze stali nierdzewnej
- Patelnia żeliwna
- Patelnia teflonowa
- Patelnia miedziana
- Jaka patelnia najzdrowsza?
Patelnia kamienna
Kamienna patelnia granitowa to świetna propozycja dla koneserów sztuki kulinarnej. Jest nie tylko niezwykle funkcjonalna, ale wyróżnia się także wysokimi walorami estetycznymi. Patelnia z powłoką granitową cechuje się też bardzo dużą wytrzymałością. Jest odporna zarówno na wysokie temperatury, jak i zarysowania, które mogą powstać podczas przygotowywania potraw.
Patelnia tytanowa
Mianem patelni tytanowej określa się modele nie tylko wykonane w całości z tytanu, ale również sprzęty, do produkcji których wykorzystano inne tworzywa i wyposażono je jedynie w tytanową powłokę. Choć patelnie tytanowe są nowością na rynku, cieszą się już sporą popularnością, którą zawdzięczają przede wszystkim wysokiej wytrzymałości oraz odporności na zarysowania. Dobrym rozwiązaniem jest także patelnia z powłoką tytanową z dodatkiem ceramiki – jej powierzchnia jest bardziej śliska, co niweluje ryzyko przywierania potraw.
Patelnia ceramiczna
Patelnie ceramiczne są chętnie wybierane przez konsumentów z całego świata. Wśród ich największych zalet wymienia się równomierne nagrzewanie i powolną utratę ciepła. Nieprzywierająca powłoka ceramiczna sprawia, że smażone na niej produkty nie przypalają się, a dodatkowo zachowują delikatny smak i bogaty aromat. Na korzyść patelni ceramicznych przemawia też łatwość czyszczenia oraz mała podatność na korozję chemiczną.
Patelnia ze stali nierdzewnej
Patelnia ze stali nierdzewnej cechuje się dużą wytrzymałością i odpornością na zarysowania, więc do mieszania dań możesz używać właściwie dowolnych przyborów. Co prawda patelnie stalowe mogą trochę wolniej się nagrzewać, ale długo utrzymują ciepło potraw. Wiele modeli patelni ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce, co ułatwia utrzymanie ich w czystości.
Patelnia żeliwna
Patelnie żeliwne są niezwykle solidne, trwałe i wytrzymałe. Można na nich przygotować niemal każde danie, więc z powodzeniem sprawdzą się jako patelnie uniwersalne. Atutem patelni żeliwnych jest również fakt, że długo utrzymują ciepło. Szczególnie polecane są modele z naturalnego żeliwa, które, przy odpowiedniej pielęgnacji, posłużą przez wiele lat. Wybierając patelnię żeliwną, zwróć uwagę, czy posiada nieprzywierającą powłokę, co podniesie jej funkcjonalność. Przed zakupem musisz także wiedzieć, że patelnie żeliwne mają masywną konstrukcję, przez co są dość ciężkie.
Patelnia teflonowa
Patelnie teflonowe są pokryte specjalną powłoką fluoro-polimerową, dzięki której smażone na niej produkty nie przywierają do powierzchni naczynia. Patelnie z powłoką teflonową cechują się wysoką funkcjonalnością, choć dość łatwo je zarysować, dlatego podczas przygotowywania potraw lepiej unikać metalowych przyborów. Wybierając patelnię teflonową, warto sprawdzić jej grubość oraz liczbę warstw teflonu.
Patelnia miedziana
Patelnie miedziane wyróżniają się charakterystycznym kolorem, przez co są chętnie kupowane przez osoby, którym zależy na walorach dekoracyjnych sprzętu. Patelnia z miedzianą powłoką jest też bardzo funkcjonalna – szybko się nagrzewa i dobrze rozprowadza ciepło. Ze względu na swoje właściwości, patelnie miedziane znajdują szerokie zastosowanie w gastronomii.
Jaka patelnia najzdrowsza?
Chęć zmiany nawyków żywieniowych często trzeba połączyć z wymianą niektórych sprzętów kuchennych na takie, które pozwalają na przygotowywanie jedzenia bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Bardzo długo taka możliwość była znakiem rozpoznawczym patelni teflonowych, ale gdy odkryto, że ich powłoka może zawierać toksyczne substancje, nieco straciły na popularności.
Mimo że sprawa ta wciąż budzi kontrowersje, wielu specjalistów uspokaja, że teflon nie jest szkodliwy dla zdrowia. Bardziej niebezpieczne może być to, co znajduje się pod nim, czyli stal lub aluminium, które mogą tworzyć groźne dla zdrowia związki. Jeśli jednak teflon nie jest uszkodzony ani zarysowany i nie jest poddawany działaniu temperatury wyższej niż 260°C, właściwie nie ma się czego obawiać.
Do smażenia bez tłuszczu doskonale nadają się również patelnie ceramiczne. Ich powłoka nie wytwarza toksyn i nie reaguje z żywnością niezależnie od temperatury. Dobra i zdrowa patelnia ceramiczna szybko i równomiernie się nagrzewa oraz cechuje się odpornością na zarysowania. Alternatywą dla modeli z powłoką ceramiczną mogą być patelnie granitowe lub tytanowe.
Wszystkie modele patelni mają swoje określone zalety, dlatego jeśli nie możesz zdecydować się na jeden z wymienionych rodzajów, możesz przetestować kilka różnych. Warto jednak, by w twojej kuchni znalazła się chociaż jedna patelnia umożliwiająca smażenie z niewielką ilością tłuszczu, która pozwoli ci przygotować nie tylko smaczne, ale także zdrowe potrawy.
Zobacz podobne kategorie:
Zobacz inne wpisy:

