Patelnia – jaką wybrać?

Opublikowano: gru 15,2025 16:00

Patelnia – jaką wybrać?

Patelnia to jeden z podstawowych elementów do gotowania. Rynek obfituje w produkty tego typu, wykonane z różnych materiałów i pokryte różną powłoką (np. emaliowane czy teflonowe). Patelnie można także podzielić ze względu na rodzaj potraw, które się na nich smaży. Na co zwrócić więc uwagę, kupując patelnię?

Patelnia – jak wybrać?

Dobra patelnia  to taka, która będzie Ci służyć wiele lat. Dlatego nie warto decydować się na najtańszą patelnię, którą zobaczysz w sklepie – lepiej wydać trochę więcej pieniędzy na sprzęt, który dłużej Ci posłuży.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru patelni? Przede wszystkim sprawdź:

  • materiał wykonana (np. ceramiczna czy żeliwna),
  • powłoka (teflonowa, emaliowana),
  • rozmiar,
  • zastosowanie (do grillowania, do smażenia naleśników, patelnie-woki, do codziennego smażenia),
  • przeznaczenie (do indukcji, kuchenki gazowej lub elektrycznej).

Jaka patelnia najlepsza na gaz?

Patelnia na kuchenkę gazową powinna mieć przede wszystkim grube dno i nie powinna być podatna na uszkodzenia mechaniczne. Warto zwrócić uwagę także na powłokę, dzięki której potrawy nie będą do niej przylegać. Patelnie na kuchnie gazowe zwykle są wykonane ze stali, ceramiki bądź granitu. Można także spotkać żeliwne patelnie, jednak są one dość drogie.

Patelnia na indukcję – o czym trzeba pamiętać?

Patelnia indukcyjna musi być dostosowana do tego rodzaju kuchenki. Na szczęście w sklepach można spotkać coraz więcej różnego rodzaju i typu patelnie, które są uniwersalne (działają na różnych kuchenkach)– dzięki temu wybór jest dużo większy, niż kilka lat temu. Patelnia do indukcji, podobnie jak inne patelnie, powinna być pokryta nieprzywieralną powłoką (emaliowana bądź teflonowa), a także powinna mieć grube dno. W zależności od tego, do czego jej będziesz używać, patelnia nieprzywierająca może mieć od 14 centymetrów średnicy do nawet 50 centymetrów.

Patelnia z pokrywką czy bez?

Patelnie z pokrywką są na pewno bardziej uniwersalne. Można na nich nie tylko smażyć, ale także dusić potrawy, a głęboka patelnia z pokrywką, nazywana też wokiem, doskonale nada się do przyrządzania dań z azjatyckiej kuchni. Oczywiście tego typu wyposażenie jest odpowiednio droższe, jednak jeżeli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, to warto wydać trochę więcej pieniędzy na bardziej uniwersalny sprzęt. W woku można także przygotowywać tradycyjne polskie potrawy, jak gulasz czy mięsa w sosach.

Patelnia 30 cm czy 40 cm?

To, jaką średnicę patelni wybrać, zależy od tego, jakiego typu potrawy przyrządzasz i w jakich ilościach. Jeżeli masz kilkuosobową rodzinę i często gotujesz, to lepiej sprawdzi się patelnia o średnicy 40 cm – z kolei jeżeli gotujesz tylko dla siebie, to możesz wybrać patelnię 30 cm z przykrywką lub bez, a nawet patelnię o mniejszej średnicy. Pamiętaj też, że rozmiar patelni należy także dobrać do rodzaju gotowanych potraw – patelnie do jajecznicy mogą mieć mniejszą średnicę niż patelnie, przeznaczone do gotowania gulaszu. Im większa patelnia, tym więcej składników się w niej zmieści.

Nie można jednoznacznie stwierdzić, która patelnia będzie najlepsza, ponieważ w dużej mierze zależy to od oczekiwań jej użytkownika. Najlepiej wybierz patelnię bezpośrednio pod potrawy, które przygotowujesz najczęściej – wtedy zyskasz pewność, że sprzęt sprawdzi się w twoim domu.

 

Zobacz inne wpisy:

Jaka patelnia grillowa? Pomagamy wybrać!Patelnia ceramiczna – jaką wybrać?Patelnia granitowa – kiedy się przydaje?Płyta indukcyjna czy gazowa – co wybrać?WOK — patelnia, którą musisz mieć!Jaka patelnia najzdrowsza? Odpowiadamy!Płyta indukcyjna czy elektryczna? Porównujemy oba rozwiązaniaJaki zestaw garnków wybrać? Podpowiadamy!Wybieramy piekarnik! Oto rzeczy, na które musisz zwrócić uwagęPiekarnik do zabudowy – jak go wybrać?Patelnia teflonowa – wszystko, co musisz o niej wiedzieć!Czajnik na gaz czy na prąd? Podpowiadamy!Jaki czajnik na gaz? Sprawdziliśmy to!Jak wybrać grill gazowy?Gofrownica – jaką wybrać?Jak wybrać idealny grill gazowy. Porady eksperta dla miłośników grillowaniaOlejowy, gazowy czy na paliwa stałe? Jaki kocioł grzewczy wybrać?Jak wybrać grill elektryczny?Jak czyścić patelnię ceramiczną?Jak wybrać grill ogrodowy?Żelazko – jak wybrać to urządzenie?Jaka frytkownica? Wybierzemy z tobą!Grill elektryczny – jaki kupić?Jaka kuchenka turystyczna? Wybieramy!Jakie żelazko do 100 zł?Jaki grzejnik elektryczny wybrać do pokoju lub łazienki? Oto nasze propozycje!Jaki czajnik elektryczny? 6 propozycji ArenyJaki zlewozmywak do kuchni? Zobacz nasze propozycje!Frytkownica beztłuszczowa — czy warto kupić? Co należy wiedzieć?Opalarka – co to takiego i gdzie się przyda?Wybór idealnego pieca żeliwnego do twojego domu - na co zwrócić uwagę?Jakie noże kuchenne – wybierzemy z tobą!Jaka zmywarka do zabudowy?Jaka pralka ładowana od góry? Pomożemy ci wybrać!Jaka pralka jest najlepsza? Oto 5 rzeczy które musisz wiedziećJaką piłę łańcuchową kupić? Wyjaśniamy!Jak wyczyścić piekarnik? 9 radMikrofalówka: jak wybrać kuchenkę mikrofalową?Zamrażarka – skrzyniowa czy szufladowa?Jaka kawiarka najlepsza?