Sokownik – jak używać?

Opublikowano: gru 15,2025 16:00

Sokownik – jak używać?

Domowe soki to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również prawdziwa bomba witaminowa. Narzędzia do ich przygotowania, czyli sokowniki, służą głównie do robienia soków owocowych, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować w nich także soki warzywne. Jak używać sokowników, żeby wydobyć z owoców maksimum smaku?

Czy sok z sokownika jest zdrowy?

Większość soków, które można spotkać na sklepowych półkach, ma w sobie cukier dodany. Dosładzane są nie tylko soki warzywne, ale również owocowe. Zdecydowana większość tego typu produktów ma w składzie nie tylko cukier, ale również jego pochodne (m.in. szkodliwy dla zdrowia syrop glukozowo-fruktozowy). Dodatkowo nie można zapomnieć o tym, że w skórkach owoców i warzyw również znajdują się cenne dla organizmu ludzkiego składniki, jednak przy masowej produkcji owoce najczęściej są obierane, czym pozbawia się je części witamin.

Jeżeli przygotowujesz sok w domu, to nie musisz zastanawiać się, czy soki z sokownika są zdrowe – sam doskonale wiesz, jakie owoce zostaną użyte do produkcji, a także Ty decydujesz, czy dodać do nich cukier i czy je obrać. Sok z sokownika będzie więc zdrowy, jeżeli nie dodasz do niego cukru. Odradzamy również obieranie owoców, takich jak np. jabłka – w ich skórkach czai się prawdziwa bomba witaminowa!

Sokownik – jak działa?

Działanie sokownika jest niezwykle proste. Urządzenie to składa się zazwyczaj z trzech części: garnka z wodą, garnka do zbierania soku oraz pojemnika na owoce. Podgrzewana woda paruje, a para powoduje, że owoce wydzielają sok, który następnie zlewany jest do specjalnych pojemników.

Na rynku można znaleźć sokownik z kranikiem (który można swobodnie odkręcać i zakręcać, do niego podłącza się wężyk), sokownik 8-litrowy i sokownik o pojemności 5 l. To, jaki sokownik kupisz, powinno zależeć głównie od ilości soku, jaką produkujesz naraz. Dodatkowo rozważ, czy wolisz sokownik ze stali nierdzewnej czy sokownik aluminiowy – te dwa urządzenia różnią się od siebie ceną, a niektórzy twierdzą również, że nadają sokom inny posmak.

Sokownik – jaki wybrać?

Zanim kupisz sokownik, zwróć uwagę na materiał, z którego jest wykonany, pojemność i sposób przyrządzania soku (sokownik parowy, na indukcję lub elektryczny).

Sokownik elektryczny

Sokownik elektryczny z kranikiem to urządzenie, które do zrobienia soku nie wymaga ustawienia na kuchence. To bardzo wygodne, ponieważ można jednocześnie robić sok, nie zajmując potrzebnych np. do gotowania obiadu palników. Sokownik na prąd jest jednak nieco droższy niż zwykłe sokowniki na kuchenkę.

Sokownik parowy – jak używać?

Sokownik parowy z kranikiem to tradycyjny sokownik, który składa się z 3 głównych części: garnka na wodę, garnka do zbierania soku oraz garnka na owoce/warzywa. Taki sokownik ustawia się na kuchence – parująca woda sprawia, że produkty spożywcze puszczają sok, który zbiera się w środkowym garnku.

Sokownik na indukcję

Sokownik na płytę indukcyjną jest, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczony do kuchenek indukcyjnych. Jest wykonany ze specjalnych materiałów, które są kompatybilne z indukcją.

Sokownik – jak zrobić sok?

Jak zrobić sok w sokowniku?

  1. Umyj owoce/warzywa.
  2. Usuń gniazda nasienne, pestki, szypułki lub ogonki. Owoce/warzywa możesz obrać.
  3. Zalej garnek do 1/3 wysokości wodą i ustaw go na kuchence.
  4. Na garnku z wodą ustaw garnek do zbierania soku.
  5. Na środkową część sokownika nałóż pojemnik na owoce/warzywa i umieść je w nim. Możesz zasypać je cukrem, ale nie musisz (chyba że robisz sok z kwaśnych owoców).
  6. Doprowadź wodę do wrzenia.
  7. Gdy owoce/warzywa zaczną wydzielać sok, otwórz kranik/zacisk węża i rozpocznij zlewanie soku do uprzednio wygotowanych pojemników.

Czy sok z sokownika trzeba pasteryzować? Jeżeli masz zamiar wypić go w przeciągu 24 godzin, nie musisz go pasteryzować, jednak pamiętaj, że w przypadku robienia większej ilości soku pasteryzowane soki dłużej będą świeże.

Zobacz inne wpisy:

Wybieramy sokownik! Oto 2 nasze propozycjeSokowirówka – jak wybrać?Sokowirówka czy wyciskarka?Czy warto kupić suszarkę do owoców?Suszarka do owoców – jak wybrać?Jaką suszarkę do grzybów wybrać?Domowe sposoby mycia zmywarkiSzukasz otwieracza do puszek? Pomożemy Ci wybrać!Żelazko – jak wybrać to urządzenie?Jaki mikser ręczny kupić?Jak wyczyścić piekarnik? 9 radBateria Kuchenna - na co zwrócić uwagę przy zakupie?Butelka filtrująca – jaka najlepsza?Dzbanek filtrujący – czy warto?Jak odkamienić czajnik elektryczny?Zamrażarka – skrzyniowa czy szufladowa?Kompostownik do ogrodu lub na działkę – jaki warto kupić?Prostownik – jaki wybrać?Piekarnik do zabudowy – jak go wybrać?Frytkownica beztłuszczowa — czy warto kupić? Co należy wiedzieć?Jaka zmywarka do zabudowy?Wybieramy piekarnik! Oto rzeczy, na które musisz zwrócić uwagęZaparzacz do herbaty – potrzebny w każdym domu!Jak wybrać idealną frytkownicę beztłuszczową? Poradnik ekspertaMłynek do pieprzu – najciekawsze propozycje!5 akcesoriów kuchennych, które sprawią, że codzienne gotowanie będzie znacznie przyjemniejszeWybór idealnego rozdrabniacza do gałęzi: na co zwrócić uwagę przy zakupie?Jaka kawiarka najlepsza?Jak odkamienić żelazko?Zmywarka – jakiej firmy? Nasze porównanie!Jak wyczyścić pralkę? 12 rad ekspertówNa co zwrócić uwagę przy zakupie waporyzatora, grzałki do suszu, kartridża?Jaka podkaszarka elektryczna?Jaka lodówka do zabudowy?Jak czyścić lodówkę? 5 przydatnych wskazówekGrill elektryczny – jak grillować? [5 propozycji]Jaki blender kielichowy wybrać?Jak wybrać idealną glebogryzarkę - praktyczny przewodnik dla każdego ogrodnikaCzajnik na gaz czy na prąd? Podpowiadamy!Jak wyczyścić czajnik z kamienia?