Jaką suszarkę do grzybów wybrać?
Opublikowano: gru 01,2025 16:00

Własne przetwory na zimę to prawdziwa gratka dla smakoszy. Oczywiście suszone grzyby są dostępne w sklepach, ale trzeba o nich pamiętać podczas zakupów i jest to też dodatkowy wydatek. Suszenie grzybów w domu nie jest trudne, zwłaszcza jeśli zainwestujemy we własną suszarkę do grzybów. Można ją także wykorzystać do suszenia owoców, warzyw i ziół. Jakie suszarki do grzybów są dostępne na rynku? Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie i czy w ogóle taki produkt jest warty zakupu? Oto nasze wskazówki.
Suszarka do grzybów jest popularnym sprzętem w naszych kuchniach. Lubimy własne zdrowe przetwory, doceniając ich walory smakowe i odżywcze. Suszarkę do grzybów warto kupić, by mieć pewność, że trud włożony w zbieranie nie pójdzie na marne. Niestety tak często się dzieje, gdy próbujemy suszyć grzyby w piekarniku lub na słońcu.
Spis treści
Jak działa suszarka do grzybów?
Suszenie odbywa się w bardzo prosty sposób. Grzałka nagrzewa powietrze, a wbudowany wentylatorek rozprowadza je po sitkach, przez co odparowuje się woda. To, jak długo suszy suszarka do grzybów zależy od mocy urządzenia. Proces suszenia może trwać od 5 do 8 godzin. Porównywalną ilość grzybów w piekarniku trzeba suszyć znacznie dłużej, bo aż 12 godzin.
Większe grzyby kroimy. Małe można kłaść od razu po wyczyszczeniu. Ścianki suszarki do grzybów są najczęściej przezroczyste, więc można postępy suszenia na bieżąco kontrolować.
Pamiętajmy, by przed suszeniem nie myć grzybów pod bieżącą wodą, bo nabiorą wilgoci. Wydłuża to czas suszenia. Grzyby najlepiej jest oczyścić ściereczką.
Na co zwrócić uwagę, kupując suszarkę do grzybów?
Suszarka do grzybów nie jest skomplikowanym urządzeniem. Przy ocenie tego sprzętu istotne są w zasadzie tylko takie parametry, jak moc, temperatura, liczba sit. Suszarka do grzybów z regulacją temperatury pozwoli na suszenie różnej grubości grzybów i owoców bez straty witamin czy innych składników odżywczych. I nie wysuszy zanadto wierzchniej warstwy, choć sam proces suszenia w niższej temperaturze będzie oczywiście trwał nieco dłużej. Suszenie w niższej temperaturze zapewnia też optymalne wysuszenie produktów wewnątrz. Przydatną funkcją są też obrotowe sitka, które usprawniają cały proces.
Moc suszarki
Najczęściej spotykane są urządzenia o mocy 240-400 W. Takie suszarki są najpopularniejsze ze względu na optymalną pojemność i moc. Suszarka do grzybów 500 W bądź mniejsza 100 W zużywają odpowiednio mniej lub więcej prądu.
Sita
Suszarka zawiera kilka sitek o regulowanej wysokości, na których należy rozłożyć grzyby. Na rynku są dostępne suszarki, które posiadają od 3 do 9 tacek. Im więcej sit, tym więcej miejsca zajmuje suszarka. Odległość między sitami jest regulowana i powinna wynosić ok. 5 cm, tak by można było na nich położyć produkty.
Pojemność
Optymalna pojemność urządzenia to ok. 9-11 litrów, choć dostępne są też większe suszarki – np. piętnastolitrowe.
Klasa energetyczna
Dobrym wyborem jest zakup energooszczędnej suszarki do grzybów. Takie modele są nieco droższe, ale ich zakup się zwróci. Trzeba pamiętać, że suszenie trwa kilka godzin, więc niższy pobór prądu przełoży się na wymierne oszczędności.
Ile kosztuje suszarka do grzybów?
Rozpiętość cenowa jest dość duża. Najtańsze urządzenia można dostać już za niewiele ponad 100 zł. Markowe sprzęty są droższe. Tu należy liczyć się z wydatkiem powyżej 300 zł, ale renomowani producenci też posiadają w ofercie suszarki do grzybów w różnych cenach, które zależą od mocy, pojemności i liczby sit. Suszarka do grzybów z Niewiadowa kosztuje w zależności od liczby tac od 140 do 180 zł. Ten producent cieszy się dobrą opinią. Klienci chwalą stosunek ceny do jakości, szybkość suszenia, dużą liczbę tac, możliwość suszenia sporej liczby produktów równocześnie. Plusem jest też estetyczna obudowa, prosta obsługa i łatwe czyszczenie.
Suszarka do grzybów – czy warto?
Jeśli lubimy dodatek grzybów do potraw i poświęcamy sporo czasu na ich zbieranie, to na pewno warto taki produkt kupić do domu. Suszarka do grzybów daje pewność, że grzyby są odpowiednio wysuszone i po kilku tygodniach nie zgniją. Dodatkowy plus to piękny wygląd suszonych produktów. Po wyjęciu ich z suszarki wyglądają dokładnie tak, jak przed suszeniem. Nie można tego powiedzieć o grzybach, które były suszone w piekarniku. Te zazwyczaj stają się po takim procesie pokręcone i ciemne.
Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze przysmaki będą cieszyć oko na półkach pełnych zapasów na zimę, to suszarka do grzybów i owoców jest dobrym rozwiązaniem. Pamiętajmy, że to uniwersalne urządzenie przydaje się też do innych produktów – owoców, warzyw czy ziół. Z pomocą suszarki do grzybów możemy sami przygotować zdrowe przekąski i przyprawy do potraw. W ten sposób zakup na pewno się zwróci, z korzyścią dla zdrowia i wrażeń kulinarnych.
Zobacz podobne kategorie:
Zobacz inne wpisy: