Suszarka do owoców – jak wybrać?
Opublikowano: gru 01,2025 16:00

Suszenie żywności jest jednym z najlepszych sposobów na konserwację jedzenia – to metoda znana już od wieków. Mimo że nasi przodkowie byli zmuszeni suszyć żywność na słońcu, w dobie dwudziestego pierwszego wieku do tego zadania potrzebna nam będzie jedynie dobra suszarka do owoców. Pojawia się więc pytanie: jak wybrać tę najlepszą? Oto naszym zdaniem najlepsze typy.
Spis treści
Jak działa suszarka do owoców?
Suszarka do owoców i grzybów jest niewielkim urządzeniem kuchennym składającym się z kilku podstawowych części – przede wszystkim z sit oraz pokryw, które zaopatrzone są w dmuchawę powietrza. Proces suszenia rozpoczyna się od wpuszczania ciepłego powietrza, które jest pompowane przez wentylator umieszczony wewnątrz suszarki. Następnie powietrze kieruje się w stronę wywietrzników. Czas suszenia wynosi do kilku godzin, ale zależy od tego, co suszymy i jaki efekt chcemy uzyskać. Dzięki suszarce do owoców i warzyw w domu można przyrządzić zarówno susz do kompotu, jak i owocowo-warzywne chipsy.
Na co zwrócić uwagę, kupując suszarkę do owoców?
Podczas zakupu suszarki do owoców ważne jest kilka funkcji, jakie powinno posiadać urządzenie kuchenne tego typu. Przede wszystkim są to:
Sita
Sita są najważniejszym elementem budowy suszarki do owoców. To na nich rozkłada się owoce i warzywa do suszenia. W trakcie zakupu najlepiej sprawdzić, jak dużo sit posiada dane urządzenie – od tego zależy jego pojemność. Ważna jest również wielkość i pojemność samych sit – największe mają średnicę do 33 centymetrów.
Wybierając suszarkę do owoców na wyposażenie domu jednorodzinnego zastanówmy się więc, jak często będziemy jej używać – wybierając pojemność sit, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na nasze potrzeby. Jeśli chcemy suszyć dużo, wybierzmy większe urządzenie – zaoszczędzimy czas i pieniądze wydane na prąd.
Moc suszarki
To, jaką moc ma suszarka do owoców decyduje o tym, jaki jest czas suszenia. Na rynku możemy dostać suszarki do żywności, które mają moc w przedziale od 25 do 400 W. Im większa moc suszarki, tym więcej suszu naraz będziemy w stanie przygotować. Ale to nie wszystko – nie warto wybierać urządzenia o najniższej mocy, ponieważ suszenie nie będzie wydajnie. Z drugiej strony nie warto również wybierać urządzenia do wysuszenia owoców o największej mocy, ponieważ suszona żywność może się przesuszyć na zewnątrz, a wewnątrz będzie surowa.
Pojemność
Pojemność suszarki do owoców jest określana przez liczbę sit oraz ich wielkość i głębokość. Na rynku możemy dostać suszarki trzypoziomowe – są to najmniejsze urządzenia tego typu. Do największych modeli należą suszarki dziesięciopoziomowe. Przed zakupem warto się zastanowić, jak duże narzędzie do wysuszenia owoców będzie nam potrzebne. Najlepiej jednak wybierać urządzenia, w których można zmieniać liczbę poziomów – nigdy nie wiemy, czy nasze zapotrzebowanie się nie zwiększy.
Klasa energetyczna
Przy wyborze suszarki do owoców i warzyw sprawdźmy jaka, jest jej klasa energetyczna. Suszarka do owoców o największej klasie energetycznej ma do 400 W, a najmniejsza ma zaledwie 25 W. To, jaką klasę energetyczną ma to urządzenie, będzie decydować o tym, jaki będzie czas suszenia.
Ile kosztuje suszarka do owoców?
Elektryczna suszarka do owoców i grzybów nie jest drogim urządzeniem. Jej cena zwykle nie przekracza 200 złotych, a najtańsze tego typu urządzenia do owoców można znaleźć nawet od 80 złotych. Oczywiście istnieją również droższe narzędzia do suszenia owoców, jednak ich koszt zwiększa się wraz z liczbą dodatkowych funkcji. Cena suszarki do owoców zależy przede wszystkim od jej mocy, klasy energetycznej, pojemności oraz liczby i pojemności sit.
Zobacz podobne kategorie:
Zobacz inne wpisy: