Kategorie

Konto

Koszyk

Jak upiec chleb? 3 proste przepisy!

Opublikowano: sie 20,2021 15:02

Jak upiec chleb 3 proste przepisy!.jpg

Domowej roboty chleb zachwyca swoim smakiem, zapachem i chrupiącą skórką. Jego przygotowanie nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać — wystarczy zastosować się do kilku podstawowych zasad. Jak upiec prosty chleb? Oto nasze 3 sprawdzone przepisy.

W czym upiec chleb?

W czym upiec chleb na zakwasie lub bez niego? Możliwości jest tutaj całkiem sporo. Jeżeli zastanawiacie się, jak upiec chleb żytni, do tego celu wykorzystać możecie między innymi blachy i formy do wypieków, takie jak keksówka. Mianem tym określa się prostokątną, podłużną formę — czy to ze stali nierdzewnej lub węglowej, czy z żaroodpornego szkła, silikonu lub ceramiki. To niezwykle uniwersalne naczynie, którego z powodzeniem używać można również do przyrządzania babek, pierników czy pasztetów. W czym i jak upiec chleb razowy? Kolejne z dostępnych rozwiązań to gliniany garnek, nazywany również rzymskim. Dzięki temu, że jest on łatwy w obsłudze, bardzo dobrze sprawdza się u osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z domowej roboty wypiekami tego typu. Jeżeli zależy nam na chrupiącej skórce, chleb warto upiec w garnku żeliwnym.

Jak upiec chleb na zakwasie?

Jak upiec chleb pszenno-żytni na zakwasie? W pierwszej kolejności należy wyhodować zakwas. Do tego celu potrzebne będą:

•  400 g mąki żytniej,

•  woda,

•  słoik.

Wsypujemy 100 g mąki do słoika i zalewamy 100 ml uprzednio przegotowanej wody w temperaturze pokojowej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny bez przykrycia. Następnie do połowy powstałej w tej sposób mikstury dodajemy 100 g mąki i 100 ml wody. Mieszamy i odstawiamy na kolejną dobę. Trzeciego dnia do połowy mikstury dodajemy 100 g mąki i 100 ml wody, zamykamy słoik i odstawiamy na 12 godzin. Czynność powtarzamy 3-krotnie, w dwunastogodzinnych odstępach. Jak rozpoznać czy zakwas jest już gotowy? Będzie on miał lekko winny zapach, a na jego powierzchni znajdować będą się pęcherzyki powietrza.

Jak upiec chleb w domu? Niezbędne składniki to:

•  2 łyżki zakwasu,

•  350 ml wody,

•  350 g mąki żytniej,

•  200 g mąki pszennej,

•  1,5 łyżeczki soli.

2 łyżki zakwasu dodajemy do 150 ml wody i 150 g mąki żytniej. Mieszamy w misce i odstawiamy na około 18 godzin. W ten sposób powstanie zaczyn. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy całość przy pomocy łyżki. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 5 godzin. Chleb powinien podwoić wówczas swoją objętość. Wkładamy go do piekarnika, ustawiamy na temperaturę 220 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Jak upiec chleb na drożdżach?

Jak upiec chleb w piekarniku, na drożdżach? Składniki na niego są następujące:

•  500 g mąki pszennej,

•  500 ml wody,

•  25 g świeżych drożdży,

•  4 łyżki płatków owsianych,

•  2 łyżki oleju,

•  1,5 łyżeczki soli,

•  1 łyżeczka cukru.

Jak upiec samemu chleb tego typu? Mieszamy w misce mąkę oraz sól. Do drugiego naczynia wkładamy drożdże, wodę, cukier oraz płatki owsiane. Mieszamy łyżką aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy olej oraz mąkę z solą. Wyrabiamy przy pomocy drewnianej łyżki lub ręcznego miksera. Wsypujemy resztę składników i wyrabiamy przez chwilę. Przykrywamy naczynie ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscy na 30 minut. Smarujemy formę keksową olejem, posypujemy mąką i przekładamy ciasto. Chleb pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 10 minut, wyciągamy z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Jak upiec chleb bez drożdży?

Jak upiec chleb domowym sposobem bez drożdży? Do tego celu potrzebne będą:

•  400 g mąki pszennej,

•  1,5 szklanki kefiru,

•  2 łyżki oleju,

•  2 łyżki płatków owsianych,

•  1 łyżeczka proszku do pieczenia,

•  1 łyżeczka soli.

Jak upiec chleb bez drożdży i zakwasu? W misce mieszamy ze sobą 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczkę soli. Następnie wlewamy 1,5 szklanki kefiru (z powodzeniem zastąpić można go maślanką, zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę smarujemy olejem i obsypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy do niej ciasto, a na jego wierzch wylewamy 1 łyżkę oleju i rozprowadzamy po powierzchni przy pomocy pędzelka. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki na kilka minut. Następnie wyjmujemy chleb z formy i odkładamy go do przestudzenia na kratkę.

Gwarantujemy, że z pomocą powyższych przepisów uda Wam się upiec idealny, domowy, chrupiący chleb, który zachwyci domowników.

Może zainteresują Cię również:

Chlebak, czyli wybieramy pojemnik na chleb!

Jaka śniadaniówka dla dziecka? Oto 7 inspiracji

6 pomysłów na prezent dla miłośnika gadżetów kuchennych!

Chlebaki ☆ Pojemniki na chleb

Do wypieku chleba

Blachy i formy do wypieków