Jak przechowywać olej kokosowy?
Opublikowano: gru 01,2025 16:00

Olej kokosowy często znajduje zastosowanie w naszych kuchniach. Używamy go do sałatek, pieczenia, smażenia oraz wypieków. Doskonale nadaje się również jako naturalny i leczniczy kosmetyk. Co więcej, obecność kwasu laurynowego wzmacnia odporność organizmu i pomaga w walce z nadwagą. Wszystkie te właściwości sprawiają, że olej kokosowy szybko znika ze sklepowych półek. Jeśli już mamy w swoim domu ten drogocenny produkt, z pewnością zastanawiamy się, jak przechowywać olej kokosowy, aby służył nam przez dłuższy czas. Poniżej odpowiedź na to pytanie.
Spis treści
Olej kokosowy przechowywanie
Olej kokosowy mają w swoich domach przede wszystkim osoby ceniące ekologiczną pielęgnację i zdrowie. Czysty olej kokosowy jest nawet składnikiem mleka modyfikowanego dla dzieci i mieszanek wzmacniających dla osób chorych. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że olej kokosowy jest wykorzystywany również w pielęgnacji ciała i włosów. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz antyseptyczne. Pomaga w walce z trądzikiem, egzemą i łupieżem. Jest składnikiem wielu kremów przeciwzmarszczkowych i nawilżających. Oleju kokosowego upłynnionego możemy użyć do zrobienia maseczki, którą wykorzystamy do pielęgnacji naszych włosów. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule Na co olej kokosowy? Oto 9 zastosowań!
Teraz czas na kluczową kwestię, czyli jak przechowywać olej kokosowy, aby zachował swoje właściwości na dłużej? Przede wszystkim trzeba trzymać go w szczelnie zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej. W taki sposób może być przechowywany nawet rok, ponieważ nie jełczeje tak szybko, jak inne tłuszcze roślinne. Olej kokosowy, tak jak olejki eteryczne, należy też chronić od wilgoci, światła słonecznego i produktów o intensywnym zapachu. Przykładowo, wpisując w wyszukiwarkę hasło olej kokosowy przechowywanie po otwarciu, dowiemy się, że najlepsza temperatura przechowywania oleju kokosowego to poniżej 25°C. Wówczas olej twardnieje i swoim wyglądem przypomina białe masło lub smalec. Nie znaczy to jednak, że stracił na swojej jakości. Aby go upłynnić, należy umieścić opakowanie z olejem w naczyniu z ciepłą wodą albo postawić w ciepłym miejscu, np. obok kaloryfera lub kominka. Jeśli w mieszkaniu jest temperatura wyższa niż 25°C, olej kokosowy będzie miał postać płynną.
Czy olej kokosowy można przechowywać w lodówce?
Nie od dziś wiadomo, że chłodne temperatury sprzyjają utrzymywaniu świeżości wielu produktów. Jednak czy olej kokosowy można przechowywać w lodówce? Nie ma ku temu przeciwwskazań. Schłodzony będzie po prostu dużo twardszy i trudniejszy do użycia. Jeśli więc planujemy wykorzystać olej jako zamiennik masła, najlepiej wyjąć go z lodówki 30 minut wcześniej. Do smarowania pieczywa bardziej nadaje się nierafinowany olej kokosowy. Znajdzie on zastosowanie również w przypadku smażenia i spożywania na surowo. Z kolei rafinowany olej kokosowy częściej służy do wyrobu czekolady i margaryny. Gdy po otwarciu opakowania stwierdzimy, że będzie ono wykorzystywane dłużej niż przez rok, to przechowywanie oleju kokosowego w lodówce jest dobrym wyjściem. Pamiętajmy jednak, żeby trzymać go w szczelnym opakowaniu, z dala od produktów o intensywnym zapachu. Więcej o zastosowaniach oleju kokosowego w kuchni i jego wpływie na nasze zdrowie można przeczytać w artykule Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Zobacz podobne kategorie:
Zobacz inne wpisy: