Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Opublikowano: gru 01,2025 16:00

Olej kokosowy przez wielu uważany jest za najzdrowszy na świecie. Stosujemy go nie tylko w kuchni, ale również jako naturalny kosmetyk do skóry i włosów. Ostatnio sporo mówi się jednak o tym, że częste używanie oleju kokosowego może nam zaszkodzić. Jak to właściwie jest z tym olejem?
Spis treści
- Czy olej kokosowy jest zdrowy?
- Czym się różni olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?
- Gdzie kupić olej kokosowy?
Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Olej kokosowy zdrowy czy nie – oto jest pytanie! Dookoła tego produktu powstało wiele teorii. Postaramy się je przybliżyć. Olej kokosowy to przede wszystkim idealny produkt dla osób, które cenią pielęgnację i zdrowie skóry. Drogocenne właściwości oleju kokosowego potrafią zdziałać cuda, jeśli chodzi o kosmetykę twarzy i włosów. Doskonale sprawdza się jako balsam do opalania, krem nawilżający czy produkt na zmarszczki. Wcale nie musi być drogi, podczas gdy efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Używajmy go regularnie, a nasze ciało z pewnością nam podziękuje! Należy wspomnieć, że olej kokosowy idealnie sprawdza się w peelingach nawilżających. Jeśli chcemy dowiedzieć się jeszcze więcej na temat zastosowania oleju kokosowego w kosmetyce, warto zajrzeć do artykułu Na co olej kokosowy? Oto 9 zastosowań! Pamiętajmy, że urządzając SPA w domowym zaciszu, możemy także sięgnąć po olejki eteryczne, które ukoją nasze zmysły.
Przejdźmy teraz do tematu jedzenia, ponieważ to właśnie w tym przypadku mamy do czynienia z kontrowersjami. Dotyczą one głównie kwestii, jaką jest skład oleju kokosowego. Przeciwnicy tego produktu uważają, że zawiera on wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, podnoszące poziom niedobrego cholesterolu. Z kolei zwolennicy przekonują, że duża zawartość kwasów nasyconych jest zaletą, ponieważ oleju można używać do obróbki termicznej, czyli np. smażenia. Tak, jak w przypadku każdej tematyki bywa – ile osób, tyle opinii. Najlepiej kierować się własnym rozumem, zachować zdrowy umiar i stosować zróżnicowaną dietę. Zdecydowanie bardziej niż olej kokosowy zaszkodzi nam częste smażenie i zbyt wiele cukrów.
Czym się różni olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?
Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje oleju kokosowego: nierafinowany i rafinowany. Czym te produkty różnią się od siebie? Jaki olej kokosowy będzie lepszy? Już spieszymy z odpowiedzią. Olej kokosowy nierafinowany pozyskuje się w procesach mechanicznych bez zastosowania wysokiej temperatury. Stąd inna jego nazwa – olej kokosowy tłoczony na zimno. Jest droższy w porównaniu do produktów tłoczonych na ciepło, ale posiada właściwości prozdrowotne. Z kolei spożywając olej kokosowy rafinowany, nie doświadczymy zapachu i smaku kokosa. Jest tańszy od poprzednika, pozyskiwany przy użyciu wysokiej temperatury i środków chemicznych. Należy jednak pamiętać, że rafinowany olej kokosowy ma wyższą temperaturę palenia niż nierafinowany olej kokosowy. Po zapoznaniu się z tymi informacjami już powinniśmy znać odpowiedź na pytanie: olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany – który jest lepszy? Zdecydowanie lepsze właściwości zdrowotne ma olej kokosowy nierafinowany. Dodatkowo, nada on naszym potrawom delikatny, kokosowy smak.
Gdzie kupić olej kokosowy?
Najlepszy olej kokosowy nie będzie dostępny w każdym sklepie. Wiemy już, na co zwracać uwagę i czym powinien wyróżniać się dobry wyrób. Stajemy więc przed dylematem związanym z olejem kokosowym – gdzie kupić ten produkt, aby sobie nie zaszkodzić? Możemy odwiedzić sklepy ze zdrową żywnością lub poszukać odpowiedników internetowych, gdzie ceny często są niższe, a wybór większy.
Jeśli już nabędziemy olej, warto wiedzieć, jak go przechowywać, aby utrzymał na dłużej swoje właściwości. Niezbędne informacje na ten temat znajdziemy w artykule Jak przechowywać olej kokosowy?
Może zainteresują Cię również:
Na co olej kokosowy? Oto 9 zastosowań!
Jak przechowywać olej kokosowy?
Zobacz podobne kategorie:
Zobacz inne wpisy: