Kociołek żeliwny – jak w nim gotować?
Opublikowano: gru 01,2025 16:00

Pogoda za oknem rozpieszcza. Nic więc dziwnego, że coraz częściej pojawiają się myśli o grillowaniu. Podwórko, grill, kiełbaski i karkówka… Brzmi pysznie, prawda? Ale czy nie odrobinę nudno? Wypróbuj kociołek żeliwny i przełam rutynę sezonu grillowego! Zobacz, jak przygotować kociołek przed sezonem i jak z niego korzystać.
Spis treści
Na co zwrócić uwagę przy zakupie kociołka żeliwnego?
Jeżeli zdecydujesz się kupić kociołek na ognisko zamiast tradycyjnego grilla, zwróć uwagę na kilka rzeczy!
Przede wszystkim zastanów się, jakich rozmiarów kociołka będziesz potrzebować. Te naczynia same w sobie są dość ciężkie, dlatego przemyśl, czy na pewno potrzebujesz kociołka o pojemności 10 l. Być może mniejszy w zupełności wystarczy?
Zwróć także uwagę, czy kociołek jest emaliowany. Naczynia pokryte w środku emalią są zwykle nieco droższe, ale zdecydowanie łatwiej jest utrzymać je w czystości i nie chłoną aż tylu zapachów. Pokrycie emalią stanowi także świetną ochronę przed korozją, na którą podatne jest niechronione żeliwo.
Jaki kociołek żeliwny kupić?
Jeżeli szukasz wygodnego i wielofunkcyjnego kociołka żeliwnego, rozważ zakup kociołka z trójnogiem. Tego typu kociołki są nieco droższe od standardowych, stawianych w ognisku, pozwalają jednak zmieniać wysokość nad ogniem, przez co zyskujesz większą kontrolę nad przygotowaniem potraw.
Ponadto kociołek na podwieszeniu może zostać wykorzystywany także jako ruszt grillowy czy patelnia ogniskowa.
Tańszym, ale wciąż bardzo dobrym rozwiązaniem, jest zwykły kociołek z nogami, stawiany w palenisku. Zajmuje mniej miejsca, dzięki czemu łatwiej przechowywać go po sezonie, a do tego szybko się nagrzewa i długo trzyma ciepło, sprawiając, że przygotowywanie w nim potraw jest niezwykle proste.
Kupując kociołek, nie zapomnij też wyposażyć się w odpowiednie akcesoria, które ułatwią ci przyrządzenie posiłku – mogą to być np. silikonowe szczypce czy sztućce jednorazowe.
Jak wyczyścić kociołek żeliwny?
Jak przygotować kociołek żeliwny?
Zanim przejdziesz do czyszczenia kociołka, najpierw dowiedz się, jak odpowiednio przygotować go przed pierwszym użyciem. Kociołek należy bowiem odpowiednio wypalić. Nie przejmuj się – to nic trudnego i w kilka minut nauczysz się, jak wypalić kociołek!
Wypełnij kociołek po brzegi ziemniakami i obierkami, po czym zalej to wodą i dorzuć połowę kostki smalcu. Gotuj pod przykryciem przez blisko godzinę. Powtórz ten proces dwa razy, a potem wyczyść kociołek i pokryj wnętrze warstwą smalcu albo oleju, dla ochrony. Jeśli użyjesz zbyt wiele tłuszczu, nadmiaru pozbędziesz się dzięki papierowym ręcznikom. Teraz kociołek jest gotów do użycia!
Czyszczenie kociołka żeliwnego
Na wstępie trzeba zaznaczyć, że żeliwne kociołki bardzo źle znoszą działanie chemikaliów! Mogą one wniknąć w strukturę żeliwa i zniszczyć naczynie. Unikaj też szorowania twardymi myjkami, chyba że to konieczne, by pozbyć się rdzy.
Kociołek czyść gorącą wodą. Jeżeli zaschnięty tłuszcz nie daje się łatwo usunąć, rozgrzej naczynie w piekarniku. Roztopiony tłuszcz powinien dać się łatwo usunąć papierowym ręcznikiem.
Konserwacja po sezonie
Inne sprzęty używane podczas sezonu grillowego nie wymagają raczej odpowiedniego zadbania o nie na jesień. Kociołek należy jednak dobrze zakonserwować, aby świetnie nadawał się do użytku, gdy ponownie zrobi się ciepło.
Kociołek należy dokładnie wyczyścić – możesz na przykład wyszorować go piaskiem. Potem powinno się wysmarować go olejem roślinnym lub smalcem. Tak zakonserwowany, z pewnością posłuży ci także w kolejnym sezonie.
Wiesz już, jaki kociołek żeliwny kupić i jak o niego dbać. Teraz pozostaje tylko czekać na weekend i zaskoczyć znajomych zupełnie nowymi smakami!
Zobacz podobne kategorie:
Zobacz inne wpisy: