Grillowanie na grillu elektrycznym – co musisz wiedzieć?
Opublikowano: gru 15,2025 16:00

Wieczór za oknem zapada coraz szybciej, temperatury lecą na łeb na szyję, a deszcz zacina niemal codzienne – czas na jesień. Jeśli jednak pragniesz zachować przyjemne wspomnienie lata i nie masz ochoty rezygnować z letnich smaków, sprawdź koniecznie możliwości, jakie daje Ci grill elektryczny.
Spis treści
Jak piec na grillu elektrycznym?
Jeśli przygotowywałeś kiedykolwiek jedzenie na tradycyjnym grillu, to poradzisz sobie także z grillem elektrycznym. jak działa grill elektryczny? Jedynym warunkiem działania grilla, jest dostęp do prądu. Po podłączeniu płytki grilla zaczynają się nagrzewać. Możesz dowolnie ustawić temperaturę, dzięki czemu dopasujesz ją zarówno do warzyw, grzybów, jak i mięsa. Możesz wybrać model otwarty, jak i zamykany, w którym możesz opiekać jedzenie z obu stron jednocześnie. Małego AGD możesz z powodzeniem używać wewnątrz, chociażby w kuchni, jak i na balkonie czy tarasie.
Jak przygotować danie na grilla?
Zanim zaczniemy grillować ziemniaki, cukinię, szaszłyki i karkówkę, przygotujmy nasz grill elektryczny. Jest to po pierwsze upewnienie się, że płytki są czyste, a następnie ustawienie odpowiedniej temperatury. Pamiętaj, że różne rodzaje żywności, wymagają mniejszych bądź wyższych temperatur. Zbyt wysoka temperatura wysuszy jedzenie i zniszczy powierzchnię grilla. Pamiętaj także, aby nie przekładać jedzenia z jednej strony na drugą za pomocą metalowego widelca, gdyż możesz porysowaą powierzchnię.
Jakie potrawy można przyrządzać na grillu elektrycznym?
Co można grillować na grillu elektrycznym? Jest świetny do szaszłyków, karkówki czy do warzyw (jak cukinia, ziemniaki, bakłażan). Na grillu elektrycznym możesz przygotować wszystko to, co na grillu tradycyjnym. Jak długo grillować karkówkę na grillu elektrycznym, żeby była miękka? Oczywiście zależy to od grubości mięsa i temperatury, ale kawałki o grubości ok. 1 cm powinno się grillować od 5 do 8 minut z każdej strony. Pamiętaj, że w odróznieniu od wołowiny, wieprzowina musi być w całości usmażona.
Zdrowe grillowanie – co warto wiedzieć?
Czy grill elektryczny jest zdrowy? Jak najbardziej. Jest nie tylko zdrowszy od smażenia jedzenia na patelni, ale także od tradycyjnego grilla! Od patelni różni go brak oleju – żywność nie przyjmuje żadnych tłuszczów, zachowuje maksimum smaku i soczystości. Dodatkowo pokryte teflonem płytki zapobiegają przywieraniu. Na tradycyjnym grillu skapujący na węgiel tłuszcz prowadzi do powstania rakotwórczych związków, który później wdychamy. Podpałki powodują osadzanie się chemikaliów na żywności, a brudny ruszt zawiera wiele szkodliwych elementów. Grill elektryczny eliminuje te zagrożenia. Być może warto na niego postawić także latem?
Jak dbać o grilla elektrycznego?
Jak grillować na grillu elektrycznym to jedno, ale drugie, to jak o niego dbać. Najważniejsze są dwie kwestie – nie zerwać z płytek teflonu (porysowane płytki nie nadają się do dalszego użytku, żywność przywiera, a zerwany teflon powoduje przenikanie szkodliwych substancji do jedzenia), a po drugie regularnie go czyścić. Najlepiej po wystygnięciu płytek i odłączeniu urządzenia od prądu, przetrzeć powierzchnię delikatną szmatką z ciepłą wodą i odrobiną płynu, a następnie wytrzeć całość na sucho.
Grill elektryczny to zdrowa alternatywa dla smażenia bądź tradycyjnego grillowania – co więcej, dostępna przez cały rok. Przekonaj się sam, jak smaczne potrafią być potrawy z grilla elektrycznego i zainwestuj w funkcjonalny sprzęt AGD.
Zobacz podobne kategorie:
Zobacz inne wpisy: