Grillowanie na grillu elektrycznym – co musisz wiedzieć?

Opublikowano: gru 15,2025 16:00

Grillowanie na grillu elektrycznym – co musisz wiedzieć?

Wieczór za oknem zapada coraz szybciej, temperatury lecą na łeb na szyję, a deszcz zacina niemal codzienne – czas na jesień. Jeśli jednak pragniesz zachować przyjemne wspomnienie lata i nie masz ochoty rezygnować z letnich smaków, sprawdź koniecznie możliwości, jakie daje Ci grill elektryczny.

Jak piec na grillu elektrycznym?

Jeśli przygotowywałeś kiedykolwiek jedzenie na tradycyjnym grillu, to poradzisz sobie także z grillem elektrycznym. jak działa grill elektryczny? Jedynym warunkiem działania grilla, jest dostęp do prądu. Po podłączeniu płytki grilla zaczynają się nagrzewać. Możesz dowolnie ustawić temperaturę, dzięki czemu dopasujesz ją zarówno do warzyw, grzybów, jak i mięsa. Możesz wybrać model otwarty, jak i zamykany, w którym możesz opiekać jedzenie z obu stron jednocześnie. Małego AGD możesz z powodzeniem używać wewnątrz, chociażby w kuchni, jak i na balkonie czy tarasie.

Jak przygotować danie na grilla?

Zanim zaczniemy grillować ziemniaki, cukinię, szaszłyki i karkówkę, przygotujmy nasz grill elektryczny. Jest to po pierwsze upewnienie się, że płytki są czyste, a następnie ustawienie odpowiedniej temperatury. Pamiętaj, że różne rodzaje żywności, wymagają mniejszych bądź wyższych temperatur. Zbyt wysoka temperatura wysuszy jedzenie i zniszczy powierzchnię grilla. Pamiętaj także, aby nie przekładać jedzenia z jednej strony na drugą za pomocą metalowego widelca, gdyż możesz porysowaą powierzchnię.

Jakie potrawy można przyrządzać na grillu elektrycznym?

Co można grillować na grillu elektrycznym? Jest świetny do szaszłyków, karkówki czy do warzyw (jak cukinia, ziemniaki, bakłażan). Na grillu elektrycznym możesz przygotować wszystko to, co na grillu tradycyjnym. Jak długo grillować karkówkę na grillu elektrycznym, żeby była miękka? Oczywiście zależy to od grubości mięsa i temperatury, ale kawałki o grubości ok. 1 cm powinno się grillować od 5 do 8 minut z każdej strony. Pamiętaj, że w odróznieniu od wołowiny, wieprzowina musi być w całości usmażona.

Zdrowe grillowanie – co warto wiedzieć?

Czy grill elektryczny jest zdrowy? Jak najbardziej. Jest nie tylko zdrowszy od smażenia jedzenia na patelni, ale także od tradycyjnego grilla! Od patelni różni go brak oleju – żywność nie przyjmuje żadnych tłuszczów, zachowuje maksimum smaku i soczystości. Dodatkowo pokryte teflonem płytki zapobiegają przywieraniu. Na tradycyjnym grillu skapujący na węgiel tłuszcz prowadzi do powstania rakotwórczych związków, który później wdychamy. Podpałki powodują osadzanie się chemikaliów na żywności, a brudny ruszt zawiera wiele szkodliwych elementów. Grill elektryczny eliminuje te zagrożenia. Być może warto na niego postawić także latem?

Jak dbać o grilla elektrycznego?

Jak grillować na grillu elektrycznym to jedno, ale drugie, to jak o niego dbać. Najważniejsze są dwie kwestie – nie zerwać z płytek teflonu (porysowane płytki nie nadają się do dalszego użytku, żywność przywiera, a zerwany teflon powoduje przenikanie szkodliwych substancji do jedzenia), a po drugie regularnie go czyścić. Najlepiej po wystygnięciu płytek i odłączeniu urządzenia od prądu, przetrzeć powierzchnię delikatną szmatką z ciepłą wodą i odrobiną płynu, a następnie wytrzeć całość na sucho.

Grill elektryczny to zdrowa alternatywa dla smażenia bądź tradycyjnego grillowania – co więcej, dostępna przez cały rok. Przekonaj się sam, jak smaczne potrafią być potrawy z grilla elektrycznego i zainwestuj w funkcjonalny sprzęt AGD.

Zobacz inne wpisy:

Grill elektryczny – jak grillować? [5 propozycji]Jak wybrać grill elektryczny?Grill elektryczny – jaki kupić?Jak wybrać idealny grill gazowy. Porady eksperta dla miłośników grillowaniaJaka patelnia grillowa? Pomagamy wybrać!Jak wybrać grill ogrodowy?Jak wybrać grill gazowy?Kociołek żeliwny – jak w nim gotować?WOK — patelnia, którą musisz mieć!Jak wyczyścić piekarnik? 9 radJaki grzejnik elektryczny wybrać do pokoju lub łazienki? Oto nasze propozycje!Patelnia granitowa – kiedy się przydaje?Piekarnik do zabudowy – jak go wybrać?Jak wybrać idealną glebogryzarkę - praktyczny przewodnik dla każdego ogrodnikaWybieramy piekarnik! Oto rzeczy, na które musisz zwrócić uwagęPłyta indukcyjna czy gazowa – co wybrać?Płyta indukcyjna czy elektryczna? Porównujemy oba rozwiązaniaGrzałka do suszu - co to jest?Jaką suszarkę do grzybów wybrać?Jak wybrać idealną frytkownicę beztłuszczową? Poradnik ekspertaWybór idealnego rozdrabniacza do gałęzi: na co zwrócić uwagę przy zakupie?Żelazko – jak wybrać to urządzenie?Wybór idealnego pieca żeliwnego do twojego domu - na co zwrócić uwagę?Opalarka – co to takiego i gdzie się przyda?Czajnik na gaz czy na prąd? Podpowiadamy!Jak odkamienić czajnik elektryczny?Lodówka obok piekarnika: Jak bezpiecznie i efektywnie zaaranżować małą kuchnię?Jaką spawarkę wybrać dla majsterkowicza?Jaki czajnik na gaz? Sprawdziliśmy to!Gofrownica – jaką wybrać?Frytkownica beztłuszczowa — czy warto kupić? Co należy wiedzieć?Olejowy, gazowy czy na paliwa stałe? Jaki kocioł grzewczy wybrać?Patelnia – jaką wybrać?Jaka podkaszarka elektryczna?Praktyczne sposoby na efektywne ogrzewanie namiotu podczas chłodnych nocyJaki czajnik elektryczny? 6 propozycji ArenyOgrzewanie namiotu: Praktyczne porady na chłodne noce pod gwiazdamiGarden party – akcesoria, które rozkręcą każdą imprezęDomowe sposoby mycia zmywarkiJaka kuchenka turystyczna? Wybieramy!