Kawiarka do kawy – jak działa?

Opublikowano: gru 01,2025 16:00

Kawiarka do kawy – jak działa?

Kawiarki zyskują coraz większą popularność – wraz ze wzrostem popularności kawy mielonej dużo osób coraz chętniej porzuca kawy rozpuszczalne na rzecz ekspresów ciśnieniowych czy właśnie kawiarek. Jak działa kawiarka, jak wygląda i jak parzyć w niej kawę? Na te pytania odpowiadamy w artykule!

Kawiarka – co to?

Kawiarki służą do parzenia kawy metodą ciśnieniową. To tradycyjne urządzenia, które powstały w 1933 roku we Włoszech. Zwykle kawiarki wykonywane są z aluminium bądź stali. Kawiarki do parzenia kawy wyglądają dość oldschoolowo, chociaż przez wzrost ich popularności producenci wypuszczają na rynek również urządzenia o bardziej nowoczesnym designie.

Kawiarki składają się ze specjalnego naczynia na wodę, dzbanka z pokrywką i pionowej rurki, z której wypływa zaparzona kawa. Oprócz tego mają sitko/filtr i lejek, służący do parzenia grubo zmielonej kawy. Kawiarkę do kawy zwykle stawia się na kuchence elektrycznej bądź gazowej, jednak można również znaleźć modele przeznaczone do indukcji. Czy warto kupować kawiarkę? Jeżeli ktoś kocha zapach świeżo zmielonej kawy i lubi sam proces jej parzenia, a także nie przepada za kawą z ekspresu, to kawiarka będzie dla niego idealnym wyborem.

Jak działa kawiarka?

Korzystanie z kawiarki jest bardzo proste. Najpierw należy odkręcić garnuszek i nalać do niego wody (do poziomu wyznaczonego przez zawór). Następnie mieli się kawę i wsypuje ją do sitka zakończonego lejkiem. Kawę warto mielić samemu, ponieważ zbyt drobno zmielona kawa, kupowana w sklepie, zwykle nadaje się do ekspresów, a nie kawiarek (trzeba ją mocniej nabić, przez co napój jest bardzo mocny). Potem wystarczy ubić kawę (nie za mocno, bo inaczej kawa będzie miała kwaskowaty posmak) i wygładzić w sitku, a także skręcić całość. Tak przygotowane urządzenie stawia się na palniku – i gotowe!

Jaka kawa do kawiarki?

Zanim zaczniemy rozmyślać nad kawą do kawiarki, powinniśmy zastanowić się, czy młynek, który jest w domu, jest dobrej jakości. Bez dobrego młynka nawet najlepsza kawa będzie źle zmielona i nie będzie można wydobyć z niej 100% smaku i aromatu.

Niektórzy uważają, ze najlepsza kawa do kawiarki to gotowa mieszanka do espresso, którą można dostać w każdym większym sklepie. Taka mieszanka składa się z różnych gatunków kawy, dzięki czemu można z nich wydobyć niepowtarzalny aromat i smak. Do takich mieszanek możesz dodać mleko czy syrop, ale równie obłędnie smakują one bez tych dodatków.

Oczywiście można także zdecydować się na kawy jednorodne. Są to ziarna jednego gatunku kawy, które często pochodzą nie tylko z jednego kraju, ale także z jednej plantacji. Dzięki temu każde opakowanie kawy z innego kraju będzie miało swój własny, niepowtarzany smak. To, którą kawę wybierzemy, zależy od naszych indywidualnych preferencji.

Kawa mielona do kawiarki może mieć różny smak, zapach i aromat. W zależności od tego, jak mocno ją ubijemy, możemy przygotować napary o różnej mocy. Pamiętajmy jednak, że im mocniej ubijamy kawę, tym mocniejszy i kwaskowaty napój uzyskamy. Zwykle kawę mieloną wystarczy wygładzić, zamiast nabijać na siłę do sitka.

Kawiarka – jak parzyć kawę?

Wiele osób zastanawia się jak używać kawiarki. Ich obsługa jest niezwykle prosta: urządzenie należy postawić na najmniejszym palniku, by – w miarę możliwości – grzał on dno, a nie ścianki kawiarki. Gdy woda zaczyna parować, musi przedostać się przez sitko, wypełnione kawą. To właśnie podczas tego procesu woda ponownie się skrapla i wchłania kawę, a następnie osadza się w dzbanku. Sposób parzenia w kawiarce jest więc banalnie prosty. Należy tylko pamiętać o zdjęciu kawiarki z ognia, gdy kawa się już zaparzy, żeby nie zagotować zrobionej już kawy.

Parzenie kawy w kawiarce jest proste, ale także nadaje samej czynności parzenia niepowtarzalnego uroku i swojego rodzaju magii. Kawy z kawiarek są według niektórych uznawane za dużo smaczniejsze niż kawy z ekspresu czy zaparzaczy tłokowych. A ponieważ tradycyjne kawiarki nie kosztują dużo – z pewnością mniej niż przyzwoity ekspres – i zajmują niewiele miejsca, sprawdzą się w każdym domu!

 

Zobacz inne wpisy:

Jaka kawiarka najlepsza?Ekspres przelewowy czy ciśnieniowy – który wybrać?Wybieramy ekspres ciśnieniowy! Na co zwrócić uwagę przy zakupie?Jak wybrać ekspres do kawy? Sprawdź nasze wskazówkiJaki czajnik elektryczny? 6 propozycji ArenyZaparzacz do herbaty – potrzebny w każdym domu!Żelazko – jak wybrać to urządzenie?Czajnik na gaz czy na prąd? Podpowiadamy!Jaka kuchenka turystyczna? Wybieramy!Frytkownica beztłuszczowa — czy warto kupić? Co należy wiedzieć?Jaki zlewozmywak do kuchni? Zobacz nasze propozycje!Jak odkamienić czajnik elektryczny?Gofrownica – jaką wybrać?Jak wyczyścić czajnik z kamienia?Wybieramy sokownik! Oto 2 nasze propozycjeOpalarka – co to takiego i gdzie się przyda?Mikrofalówka: jak wybrać kuchenkę mikrofalową?Jaki stolik kawowy do salonu?5 akcesoriów kuchennych, które sprawią, że codzienne gotowanie będzie znacznie przyjemniejszeWOK — patelnia, którą musisz mieć!Jaka drukarka: laserowa czy atramentowa?Jaki mikser ręczny kupić?Bateria Kuchenna - na co zwrócić uwagę przy zakupie?Domowe sposoby mycia zmywarkiJakie żelazko wybrać? Podpowiadamy!Zmywarka – jakiej firmy? Nasze porównanie!Jak odkamienić żelazko?Jaka deska do krojenia?Kubek termiczny – 9 oryginalnych modeliMłynek do pieprzu – najciekawsze propozycje!Piekarnik do zabudowy – jak go wybrać?Jaki blender kielichowy wybrać?Jaki czajnik na gaz? Sprawdziliśmy to!Wybieramy piekarnik! Oto rzeczy, na które musisz zwrócić uwagęWybór idealnej kosiarki - na co zwrócić uwagę przy zakupie?Jaka drukarka atramentowa? Przegląd typówLodówka obok piekarnika: Jak bezpiecznie i efektywnie zaaranżować małą kuchnię?Stolik kawowy – niezbędny w każdym domu!Waga kuchenna – jaką wybrać?Jaka piła łańcuchowa spalinowa?