
1 / 1
52
,70 zł
została tylko 1 szt.
Dostawa
Dostawa od 12,29 zł lub darmowa dostawa od 300,00 zł.SZCZEGÓŁY
ZAPŁAĆ PÓŹNIEJ
SZCZEGÓŁY
Sprzedawca
PlanetaRozrywki
SZCZEGÓŁY
Zwroty
30 dni na odstąpienie od umowy
SZCZEGÓŁY

52.70 zł
Parametry
Stan
nowy
EAN
9788379651320
Opis
50 przepisów kulinarnych 50 osób ze świata polityki 50 rozmów w kuchni – głównie o polityce Niezwykła książka kucharska, która powstała na podstawie programu telewizyjnego prowadzonego przez Cezarego Gmyza – „Kuchnia polska”. Gmyz zaprosił do swojej kuchni, między innymi: Andrzeja Dudę, Pawła Kukiza, Piotra Jeglińskiego, Johna Godsona, Antoniego Macierewicza, Katarzynę Piekarską, żeby się pokłócić na tematy polityczne, a pogodzić nad talerzem pysznych potraw. A przepisy - Istny fjużyn: flaczki po warszawsku, babka ziemniaczana, risotto z grzybami, zupa krem ze szparagów, leczo, wołowina po czesku i wiele innych. Co tu dużo kryć – Czarek był pierwszy. Gdy ja krępowałem sie jeszcze pisać o gotowaniu pod własnym nazwiskiem i w dzienniku „Życie” ukrywałem się pod pseudonimem „Rabarabar”, on już śmiało podpisywał serwowane czytelnikom kulinarne felietony – wszystkie z osobiście sprawdzonymi przepisami. Do dziś pamiętam wyborny smak canelloni alla Rossini, których przepis zaczerpnąłem z krynicy kulinarnej wiedzy Cezarego Gmyza. Potem miałem zaszczyt gotować risotto z borowikami w jego autorskim programie „Kuchnia Polska”. Nie przeraził mnie jego image Polaka z nożem w zębach, bo znam od lat jego poczciwość. Teraz juz każdy będzie mógł gotować z tym protestanckim kacerzem, który w kwestii kuchni pojął cały urok katolickiej wiary: ze dobre gotowanie to miła Bogu sztuka, a nie papistowskie zepsucie. Piotr Semka Halibut w sosie z kaparów w wykonaniu Andrzeja Dudy Andrzej Duda, kulinarny ignorant, jak sam siebie nazwa, podczas krojenia pomidorów opowiada Cezaremu Gmyzowi o tym, jak trafił do polityki i jak został kandydatem w wyborach prezydenckich. Mówi też o swojej pasji – jeździe na nartach. Na pytanie – Co pan robi gdy nie ma śniegu? Andrzej Duda odpowiada – Marzę o tym, że nadejdzie. Zupa krem z białych szparagów – gotuje Paweł Kukiz Paweł Kukiz, mistrz w obieraniu szparagów, opowiada Gmyzowi o swoich dwóch „korbach” – policji i jowach. Panowie kłócą się i o szparagi, i o politykę. Nad gotowym już kremem ze szaragów Gmyz przekonuje Pawłla Kukiza do ordynacji mieszanej. Pierś kurczęca w sosie czereśniowo wiśniowym w asyście Piotra Jeglińskiego Piotr Jegliński nieco się w kuchni Gmyza leni, ale za to opowiada przez jakie służby był ścigany, a lista jest długa. Podczas panierowania kurczaka Panowie rozmawiali o książkach, o wydawnictwie i o Waldemarze Pawlaku. Piotr Jegliński mówi Gmyzowi, jakie towarzystwo i jakiej przyjaźni funkcjonowało w rodzinnej wsi Pierwszego Strażaka III RP.
* Powyższy opis pochodzi od wydawcy / producenta lub powstał na jego podstawie

Numer oferty: 61932230
Informacje dotyczące bezpieczeństwa i zgodności
Porównaj produkty
Stan
nowy
EAN
9788379651320
Najczęściej kupowane
Inni klienci oglądali również
Nowe produkty