Opis
Nasiona na kiełki - rzeżucha 30 g
Rzeżucha jest jednym z gatunków najczęściej uprawianych na kiełki. Jej zielone pędy charakteryzują się przyjemnym, lekko pikantnym smakiem. Zazwyczaj cieszymy się nimi wiosną, gdy nachodzi Wielkanoc. Jej kiełki warto spożywać jednak przez cały rok, a nie tylko od święta.
Kiełki rzeżuchy można dodawać do:
- potraw ze świeżych warzyw,
- duszonych i pieczonych mięs wszelkiego typu,
- twarogu,
- dań z jajek,
- zupy zamiast natki pietruszki,
- posypać nimi ziemniaki.
Dla organizmu jest to źródło cennych składników odżywczych,
- enzymów,
- soli mineralnych,
- aminokwasów
- witaminC, PP,
- wapń,
- magnez,
- potas,
- sód.
Sposób wysiewu:
- Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: opłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni.
- Kiełki można także produkować w słoiku: opłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
W opakowaniu znajduje się 30 gram nasion na kiełki - rzeżucha. Na torebce znajdują się wskazówki na temat uprawy kiełków i termin przydatności do wysiewu.