Opis
Nasiona na kiełki - fasola Mung 40 g
Fasola Mung należy do najważniejszych warzyw strączkowych Chin i jest tam powszechnie użytkowana. Kiełki tej fasoli są bardzo smaczne i jędrne. Chrupiące i soczyste kiełki fasoli Mung mają łagodny, lekko słodki smak. Stanowią bogate źródło białka oraz składników mineralnych:
- potasu,
- fosforu,
- wapnia,
- magnezu,
- sodu,
- cynku i
- witamin: E, B2,B1,B6,B3.
Ponadto obniżają poziom ''złego cholesterolu'' i oczyszczają organizm z toksyn. Śmiało mogą po nie sięgać kobiety ciężarne lub planujące ciążę, gdyż jest to produkt zasobny w kwas foliowy.
Najlepiej spożywać je w postaci:
- surówek,
- sałatek,
- jako dodatek do kanapek.
Sposób wysiewu:
- Wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukać wodą dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
W opakowaniu znajduje się 40 gram nasion na kiełki - fasola Mung. Na torebce znajdują się wskazówki na temat uprawy kiełków i termin przydatności do wysiewu.