Kategorie

Konto

Koszyk

thumbnail-1

Tajska Tapioka Gruba / Perełki z Tapioki L / Granulat z Tapioki "Tapioca Pearl" 375g Thai Dancer

Przepraszamy, ale ten produkt w obecnej chwili jest niedostępny.

Opis


Tajska Tapioka Gruba / Perełki z Tapioki L / Granulat z Tapioki "Tapioca Pearl" 375g Thai Dancer

Perły Tapioki to gruby granulat wytwarzany ze skrobi z  manioku (właściwie korzenia Manibot esculenta - powszechnie nazywanego maniokiem), formowanego w granulki w rozmiarach o 1 do 8 mm. Perełki z tapioki nazywane bywają także "boba". Tapioka choć najczęściej wykorzystywana jest w azjatyckich deserach (np. pudding z mlekiem, cukrem i owocami), swoją obecną popularność zawdzięcza, pochodzącej z Tajwanu, Bubble Tea - napojowi z pękającymi bąbelkami (właśnie tapioką), w milionie smaków i wariantów, który podbił cały Świat.

Generalizując (choć Rarytasy lubią łamać schematy :) ), drobniejszych form tapioki używa się do deserów typu puddingi, zaś grubszych dla tekstury w napojach i drinkach.

Rarytasowy przepis na "Mango Bubble Tea"

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzoną zieloną herbatę wymieszaj z syropem z agawy
  2. W garnku, zagotuj wodę i do wrzątku dodaj perełki tapioki . Wymieszaj delikatnie i poczekaj, aż perełki uniosą się do góry.
  3. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia około 25 minut.
  4. Zdejmij z ognia i pozwól aby tapioka "doszła" w wodzie przez kolejne 25 minut, aż do momentu kiedy perełki staną się przezroczyste, a ich konsystencja galaretkowa.
  5. Odcedź tapiokę i opłucz pod zimną wodą.
  6. Zmieszaj w średniej misce z osłodzoną herbatą. Schowaj do lodówki.
  7. W blenderze połącz wodę, pulpę mango, mleko kokosowe z kostkami lodu.
  8. Umieść mieszaninę tapioki na dnie dużej szklanki ( do ¼ wysokości).
  9. Dodaj pokrojone w drobną kostkę owoce mango
  10. Zalej przygotowaną wcześniej mangową wodą z lodem.

Waga netto: 375 g

Skład: mąka z tapioki

Wartość odżywcza / 100g: wartość energetyczna 1530 kJ/360 kcal, tłuszcz 0 g (w tym kwasy nasycone 0 g), węglowodany 90 g (w tym cukry 0 g), błonnik 0,9 g białko 0 g, sól 0,06 g.

Kraj pochodzenia: Tajlandia