Opis
Mieszanka przypraw do Pasztet Drobiowy 100g
Nasza wyjątkowa mieszanka przypraw do Pasztet Drobiowy została stworzona z myślą o miłośnikach tradycyjnych, aromatycznych wędlin i pasjonatach wędliniarstwa. Dzięki starannie dobranym składnikom bez dodatku glutaminianu sodu, podkreśla naturalny smak mięsa i nadaje wyrobowi wyrazisty, domowy i ciepły charakter. Idealna na spotkania przy rodzinnym stole czy w gronie przyjaciół.
- 100 g tej mieszanki pozwoli Ci na przygotowanie ok. 8 kg domowego wyrobu.
- Składniki mieszanki: cebula mielona, pieprz czarny, imbir, ekstrakty drożdżowe, kardamon.
Produkt może zawierać: soję, seler, zboża zawierające gluten (pszenica), dwutlenek siarki.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu
Przepis na Pasztet Drobiowy (na 2,4 kg mięsa)
Składniki:
cały kurczak (ok. 2 kg)
wątróbka drobiowa – 400 g
seler 1 mała szt
marchew - 2 szt
por – 0,5 szt
cebula – 1 szt. (lub 2 dymki)
kajzerka – 1 szt
jajka – 3 szt
masło – 120 g
woda – 2 - 2,5 l
Przyprawa do pasztetu drobiowego Jelux – 13 g / 1 kg masy
sól – 2 - 2,5 łyżeczki
Liście laurowe i ziele angielskie do ozdoby
1 łyżka masła
bułka tarta (do formy)
Sposób przygotowania:
1. Gotowanie:
Mięso i warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy 90 minut pod przykryciem.
Wątróbkę dorzucamy na ostatnie 15 minut i zestawiamy z palnika. Kajzerkę moczymy w wystudzonym wywarze.
2. Cebula:
Smażymy na maśle na złoty kolor. Studzimy.
3. Mielenie:
Mięso i skórę odzielone od kości, warzywa, wątróbkę, cebulę z całym masłem oraz bułkę mielimy 2x na drobnym sitku.
4. Mieszanie:
Dodajemy jajka, przyprawę Jelux i sól. Dokładnie mieszamy.
5. Pieczenie:
Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wkładamy masę, wyrównujemy, posypujemy ziołami.
Pieczemy 1h i 15 minut w 190°C (góra-dół).
Uwaga - Jeśli pieczesz w garnku rzymskim to pamiętaj aby wstawić pasztet do zimnego piekarnia.
Po upieczeniu:
Pasztet po ostudzeniu można przechowywać w lodówce do 10 dni.