Ksylitol C Krystaliczny 1 kg - Torebka - Santini Fiński Cukier Brzozowy Oryginalny Xylitol z brzozy Danisco Finlandia
PROMOCJA TRWA DO WYCZERPANIA ZAPASÓW!
Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy.
Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g)
Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
Masa netto: 1000 g
Składniki: ksylitol 100% (substancja słodząca)
Kraj pochodzenia: Finlandia
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni C.
Dodatkowe informacje producenta: spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Nie podawać dzieciom do 3 roki życia.
Nie podawać zwierzętom
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 1000 kJ/ 240 kcal
Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,8 g
- w tym cukry: 0,2 g
- w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g
Białko: 0 g
Sól: 0,01 g
Informujemy, iż oferowany przez nas cukier brzozowy pochodzi z Finlandii. Produkt ten wytwarzany jest przez firmę Danisco Sweeteners- jedynego producenta oryginalnego ksylitolu w Europie.
Ksylitol pozyskiwany jest o z drewna brzozy z dodatkiem innych drzew liściastych pochodzących z odpowiedniego drzewostanu o wysokiej jakości ekologicznej.
Jednocześnie pragniemy zaznaczyć, że nie rozprowadzamy ksylitolu uzyskiwanego z kolb kukurydzy, jaki produkowany jest obecnie w Chinach przez większość firm, także europejskich
Certyfikat pochodzenia ksylitolu oraz certyfikat analityczny wystawiony przez producenta znajdą Państwo poniżej.
Na terenie Polski Ksylitol został dopuszczony do spożycia i sprzedaży na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 roku (poz. 805).
Ksylitol został również dopuszczony do celów spożywczych na terenie Unii Europejskiej według Sweetener Directive w 1994 roku.

Producent (marka): Santini