Jeżeli tu trafiliście, to znaczy, że wasza przygoda z pakowaniem próżniowym już się zaczęła. Nieważne czy stosujecie te metodę do przedłużania trwałości produktu, czy do ekonomiczniejszego zapełniania lodówki czy może do zamrażania lub gotowania metodą Sous Vide. W każdym z tych przypadków ważna jest folia, jaką użyjecie do tych czynności. Nie wiem czy wiecie, ale woreczki mogą być gładkie i mogą być moletowane. Moletowane to znaczy, że są karbowane z jednej lub obydwu stron. Karbowanie może być różne, może mieć kształt siatki, plastra miodu lub pionowych pasów. Możecie tez natknąć się na ich inną nazwę; woreczki tłoczone, ryflowane lub strukturalne.
Czy woreczki karbowane są lepsze do pakowania próżniowego?
Wytłoczenie na woreczkach sprawia, że podczas zamykania worka w zgrzewarce, ścianki folii się ze sobą nie stykają, a to powoduje, że zostają kanaliki niezbędne do odessania powietrza i utworzenia próżni. A czy są lepsze od gładkich? Jeżeli posiadasz pakowarkę listwową to zdecydowanie wybierz woreczki moletowane. Natomiast, jeżeli jesteś właścicielem pakowarki komorowej ( tam wkładasz cały worek z produktem, a urządzenie zamykasz wiekiem), to wybierz woreczki gładkie. Folia w rękawach jest zdecydowanie ekonomiczniejsza, ponieważ znakomicie sprawdzi się podczas pakowania produktów o nietypowych rozmiarach.
Cechy: - Struktura karbowana zapewniająca stabilność oraz wytrzymałość na rozerwania - Stabilne zgrzewy - Idealna podczas porcjowania artykułów spożywczych - Żywność pozostaje świeża oraz ma przedłużony okres trwałości o 5x (bez konserwantów) - Gotowanie metodą Sous Vide w torbie próżniowej celem uzyskania smacznie i dokładnie przygotowanej potrawy - Bezpieczna do gotowania i podgrzewania w mikrofali - Ochrona przed przemrożeniem